Cimbaliband koncert a Gencsapáti Szentkúton

Szentkúti esték sorozatban bemutatjuk:

Cimbaliband - Szabadon című koncertjét

"Népzene, a klasszikus zene és a jazz találkozásának csodálatos műve! Igazi ethnojazz csemege!"

2022.08.14-én, 19, 30 kezdettel a Gencsapáti Szentkúton

 

A Cimbaliband közel 15 éves múltja alatt minden esetben a népzene, az élő zene, és hungarikum hangszerünk, a cimbalom népszerűsítése, közönséggel való megismertetése állt a középpontban. A banda minden tagjának erős személyes kötődése van az autentikus magyar népzenéhez, többen a mai napig is művelik, oktatják ezt a műfajt is, a világzene mellett.

Unger Balázst saját gyűjtései, a népzenével való napi szintű kapcsolat vezette rá, hogy mennyire fontos ebben a műfajban az improvizáció. Hagyományőrző mestereink sajátos stílusaiban nagyon fontos szerepet játszik a zenei rögtönzési készség. 1998-ban egy csángó táncházban ismerkedett meg Dresch Mihállyal, a magyar ethno-jazz élet legnagyobb szaxofonosával. Mihály  zenekarába invitálta, és két éven keresztül együtt muzsikáltak a Dresch Quartetben, ahol nagyon megszerette az általa játszott ethno-jazz műfajt.

Tavaly a Cimbaliband hegedűse, Solymosi Máté, megnyerte a I. Nemzetközi Roby Lakatos Hegedű Improvizációs verseny különdíját, a legjobb népzenei improvizációért, ami szintén nagy lökést adott Szabadon című koncert-műsorunk megalkotásához. 

A koncert tizenegy dalának felépítése alapjául a magyar népzene dielaektusai, a Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva ötösfogat adta a kiindulópontot. Minden nagy tájegységből legalább két, lehetőleg régi stílusú népdal adja az alapját a műsorban elhangzó szerzeményeknek, melyek izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat. Különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. A Cimbaliband esetében ez a műsor talán annyiban hitelesebb más világzenét játszó zenekaroknál, akik a modernebb műfajok felől közelítenek a népzene felé, hogy esetükben minden tag mélyrehatóan ismeri az autentikus népzenei alapokat, és ezek felől közelítenek a modernebb stílusok felé.

 

A Cimbaliband zenekar tagjai:

 

Unger Balázs - cimbalom, ének (zeneszerző)

Solymosi Máté - hegedű

Babos Lőrinc - ütőhangszerek 

Tóth Gergely -  nagybőgő

Varga Kornél - gitár

 

Vendégek:

Bede Péter - szaxofon, fúvós hangszerek

Agatics Krunoszláv - harmonika

 

Script logo